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静岡県立大学教員データベース


教員情報詳細


氏名
本同 宏成(HONDOH Hironori)
所属・職名
食品栄養科学部食品生命科学科(食品物理学研究室) 准教授
Eメールアドレス
hondoh@u-shizuoka-ken.ac.jp
ホームページアドレス(URL)
https://dfns.u-shizuoka-ken.ac.jp/labs/foodphys/index.html
研究シーズ集
https://www.u-shizuoka-ken.ac.jp/media/seeds2019-2020_067.pdf

学歴

1998年3月 東北大学理学部物理学科卒業
2000年3月 東北大学大学院理学研究科物理学専攻博士課程前期修了
2003年3月 大阪大学大学院理学研究科高分子科学専攻博士後期課程修了

学位

博士(理学)(大阪大学・2003年)

専門分野

結晶学、結晶成長学、食品物理学

担当科目

物理学入門、物理学I、物理学II、食品物理学、物理学実験、食品物理学特論、食品科学英語I(分担)、食品栄養環境科学概論(分担)、食品科学特論(分担)

主要研究テーマ

  • 油脂食品の構造―物性相関
  • 食品成分の結晶成長

所属学会

日本油化学会
日本結晶成長学会
日本農芸化学会

主な経歴

2003年4月 立命館大学理工学部講師
2007年4月 学術振興会特別研究員
2010年4月 農研機構北海道農業研究センターテニュアトラック研究員
2010年12月 広島大学生物生産学部講師
2019年4月 静岡県立大学食品栄養科学部准教授

主な社会活動

 

主要研究業績

  • Effects of Tripalmitin and Tristearin on Crystallization and Melting Behavior of Coconut Oil, Journal of American Oil Chemists’ Society, 96, 391-404, 2019.
  • Influence of Fatty Acid Moieties of Sorbitan Esters on Polymorphic Occurrence of the Palm Mid-Fraction, Journal of American Oil Chemists’ Society, 95, 709-720, 2018.
  • Precipitant-Free Lysozyme Crystals Grown by Centrifugal Concentration Reveal Structural Changes, Cryst. Growth & Design, 18, 4226-4229, 2018.
  • Epitaxial Growth of Fat Crystals on Emulsifier Crystals with Different Fatty Acid Moieties, Cryst. Growth & Design, 17, 6363-6371, 2017.
  • Influence of morphology and polymorph of fat crystals on the freeze-thaw stability of mayonnaise-type O/W emulsion, Food Research International, 89, 604-613, 2017.
  • Visualization of oil migration in chocolate using scanning electron microscopy - energy dispersion X-ray spectroscopy, Food Structure, 8, 8-15, 2016.
  • Structural elements responsible for the glucosidic linkage-selectivity of a glycoside hydrolase family 13 exo-glucosidase, FEBS letters, 589, 865-869, 2015.
  • Structural insights into the catalytic reaction that is involved in the reorientation of Trp238 at the substrate-binding site in GH13 dextran glucosidase, FEBS letters, 589, 484-489, 2015.
  • Mixing Phase Behavior of 1,3-Dipalmitoyl-2-Oleoyl-sn -Glycerol (POP) and 1,2-Dipalmitoyl-3-Oleoyl-rac -Glycerol (PPO) in n -Dodecane Solution, Journal of American Oil Chemists’ Society, 91, 1837-1848, 2014.
  • Catalytic role of the calcium ion in GH97 inverting glycoside hydrolase, FEBS letters, 588, 3213-3217, 2014.
  • Structures and Binary Mixing Characteristics of Enantiomers of 1-Oleoyl-2,3-dipalmitoyl-sn-glycerol (S-OPP) and 1,2-Dipalmitoyl-3-oleoyl-sn-glycerol (R-PPO), Journal of American Oil Chemists’ Society, 90, 1809-1817, 2013.
  • Calcium Ion-Dependent Increase in Thermostability of Dextran Glucosidase from Streptococcus mutans, Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 75, 1557-1563, 2011.
  • Effects of temperature, pressure, and pH on the solubility of triclinic lysozyme crystals, J. Crystal Growth, 310, 1085-1088, 2011.
  • Catalytic mechanism of retaining a-galactosidase belonging to glycoside hydrolase family 97, J. Molecular Biology. 392, 1232-1241, 2009.
  • Effect of Protein Molecular Anisotropy on Crystal Growth. Crystal Growth & Design, 8, 4262-4267, 2008.
  • Substrate recognition mechanism of a-1,6-glucosidic linkage hydrolyzing enzyme, dextran glucosidase from Streptococcus mutans, J. Molecular Biology, 378, 911-920, 2008.

Books
  • Crystallization of Lipids - Fundamentals and Applications in Food, Cosmetics and Pharmaceuticals, Chapter 4. Fundamental Aspects of Crystallization of Lipids, Wiley-Blackwell, 105-142, 2018.
  • 界面活性剤評価・試験法 ―製法・物性・応用・分析・環境―第2版: 第2章3.3 結晶構造,相転移,公益社団法人 日本油化学会, 東京, 142-147,2016.
  • 食品の界面制御技術と応用 ―開発現場と研究最前線を繋ぐ―: 第5章 油脂,シーエムシー出版, 東京, 90-104,2011.
  • Molecular mechanism of a-glucosidase. Carbohydrate-active enzymes: structure, function, and applications, Woodhead Publishing Ltd., UK. 64-76, 2008.

教育・研究に対する考え方

自分で考え、自ら手を動かし経験することで多くのことを身に付けることができます。積極的な参加を期待しています。

研究シーズ集に関するキーワード

結晶成長, 光学顕微鏡, 熱測定, 油脂, デンプン, エマルション, マーガリン, チョコレート

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