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静岡県立大学教員データベース


教員情報詳細


写真:増田 勇人

氏名
増田 勇人(MASUDA Hayato)
出生年月
1987年10月
所属・職名
食品栄養科学部食品生命科学科(食品工学研究室) 助教
食品栄養環境科学研究院 助教(兼務)
電話番号
054-264-5525
部屋番号
食品栄養科学部棟5205室
Eメールアドレス
hayato-masuda@u-shizuoka-ken.ac.jp
ホームページアドレス(URL)
http://dfns.u-shizuoka-ken.ac.jp/labs/mfe/
研究シーズ集
http://www.u-shizuoka-ken.ac.jp/media/seeds2017_02_064.pdf

学歴

2011年3月 神戸大学工学部応用化学科卒業
2016年3月 神戸大学大学院工学研究科博士課程後期課程修了

学位

博士(工学)(神戸大学・2016年)

専門分野

移動現象工学、流体工学、食品工学、レオロジー

担当科目

食品生命科学実験(食品製造工学実験)、食品科学英語Ⅱ、食品工学Ⅱ、情報科学、食品工学特論、バイオインフォマティクス

主要研究テーマ

  • 流体技術を駆使した食品加工プロセスの開発
  • 複雑レオロジー特性をもった食品の撹拌・混合プロセスの効率化
  • 複雑流体の流動ダイナミクスおよび移動現象の解明

所属学会

化学工学会
日本レオロジー学会
日本食品工学会
日本混相流学会

主な経歴

2016年4月 静岡県立大学食品栄養科学部 助教
2016年4月 神戸大学 複雑熱流体工学研究センター(学外協力教員)

受賞歴

2014年 神戸大学大学院工学研究科 プレミアムアワード
2015年 化学工学会 粒子・流体プロセス部会 シンポジウム賞(プレゼンテーション賞)
2016年 先端膜工学研究推進機構春季講演会 ポスター賞

主な社会活動

 

主要研究業績

○学術論文
  • Using motion analysis to evaluate techniques for whipping heavy cream by hand. J. Chem. Eng. Japan, 51, 180-184, 2018
  • Intensification of mixing processes with complex fluids, J. Chem. Eng. Japan, 51, 129-135, 2018
  • Flow dynamics in Taylor-Couette flow reactor with axial distribution of temperature, AIChE J., 64, 1075-1082, 2018
  • Thermal treatment of starch slurry in Couette-Taylor flow apparatus, Chem. Process Eng., 38, 345-361, 2017
  • Intensification of heat sterilization process for liquid foods using Taylor-Couette flow system, Chem. Eng. Trans., 57, 1753-1758, 2017
  • Process development of starch hydrolysis using mixing characteristics of Taylor vortices. Biosci. Biotechnol. Biochem., 81, 755-761, 2017
  • Effect of Shear Rate Distribution on Particle Aggregation in a Stirred Vessel. Chem. Eng. Technol., 40, 493-497, 2017
  • Prediction of onset of Taylor-Couette instability for shear-thinning fluids. Rheol. Acta, 56, 73-84, 2017
  • Numerical analysis of the flow of fluids with complex rheological properties in a Couette-Taylor flow reactor. Theoretical and Applied Mechanics Japan, Vol. 63, 25-32, 2015
  • Process Intensification of Continuous Starch Hydrolysis with a Couette-Taylor Flow Reactor. Chem. Eng. Res. Des., 91, 2259-2264, 2013
  • Enhancement of Gas Hold-Up with a Taylor Vortex Flow System Equipped with Ribs. J. Chem. Eng. Japan, 46, 27-31, 2013

教育・研究に対する考え方

教育:何事にも積極的に挑戦する姿勢を大切にしてください。
研究:食品の特殊性を踏まえた上で、化学工学的手法を用いることにより、食品製造プロセスの効率化を行いたい。

研究シーズ集に関するキーワード

撹拌・混合,流体工学,食品工学,レオロジー,プロセス開発,化学反応工学,伝熱,非ニュートン流体

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