グローバルナビゲーションへ

本文へ

ローカルナビゲーションへ

フッターへ



静岡県立大学教員データベース


教員情報詳細


氏名
島村 裕子(SHIMAMURA Yuko)
所属・職名
食品栄養科学部食品生命科学科(微生物学研究室) 助教
食品栄養環境科学研究院 助教(兼務)
電話番号
054-264-5526
部屋番号
食品栄養科学部棟5207号室
Eメールアドレス
shimamura(ここに@を入れてください)u-shizuoka-ken.ac.jp
ホームページアドレス(URL)
http://sfns.u-shizuoka-ken.ac.jp/foodhygn/index.html
研究シーズ集
http://www.u-shizuoka-ken.ac.jp/file/52smasuda.pdf

学歴

2002年3月 学習院女子大学国際文化交流学部日本文化学科卒業
2007年3月 お茶の水女子大学人間文化研究科博士後期課程人間環境科学専攻修了


学位

博士(学術)(お茶の水女子大学・2007年)


専門分野

食品衛生学、食品微生物学


担当科目

食品生命科学実験 食品衛生学分野(食品衛生学実験)、情報科学、微生物学、免疫学、食品衛生学特論、食品科学特論、微生物学特論


主要研究テーマ

食中毒菌検出法の開発および食中毒菌毒素産生抑制・毒素活性阻害成分の探索


所属学会

日本農芸化学会
日本食品衛生学会
日本栄養・食糧学会
日本家政学会
日本環境変異原学会
日本カテキン学会


主な経歴

2007年4月 お茶の水女子大学人間文化創成科学研究科研究院研究員
2008年6月 お茶の水女子大学生活環境教育研究センター研究機関研究員


受賞歴

2015年 しずおか優秀若手女性研究者表彰 最優秀賞


主な社会活動

静岡市開発審査会委員(2017年4月~)


主要研究業績

○学術論文
1. Adsorptive property of food materials and chemicals to cesium and strontium, Nat. Prod. Commun., (2017) (in press).
2. Inhibitory effects of Japanese horseradish (Wasabia japonica) on the formation and genotoxicity of a potent carcinogen, acrylamide, J. Sci. Food Agric., doi: 10.1002/jsfa.8055. [Epub ahead of print] (2016).
3. Exploration of food materials and components showing the suppressing effect on absorption of strontium and the promoting effect on excretion of cesium in vivo. Integr. Cancer Sci. Therap., 3(6): 1-4 (2016).
4. Plant-derived polyphenols interact with staphylococcal enterotoxin A and inhibit toxin activity, PLOS ONE, 11(6): e0157082 (2016).
5. Cloning of phenylalanine ammonia-lyase and its role in enzymatic browning of mung bean sprout during cold storage. Food Sci. Technol. Res., 22(2): 255-260 (2016).
6. Formation of glycidol fatty acid esters in meat samples cooked by various methods. J. Food Process. Technol. 7(2): 1-6 (2016).
7. The application of alkaline and acidic electrolyzed water in the sterilization of chicken breasts and beef liver. Food Sci. Nutr., 4(3): 431-440 (2015).
8. Screening of tea extract and theaflavins for inhibitory effects on the biological activity and production of staphylococcal enterotoxin A. J. Food Sci., 79: M2294-2300 (2014).
9. Identification of the phenolic compounds contributing to antibacterial activity in ethanol extracts of Brazilian red propolis. Nat. Prod. Res., 28(16): 1293-1296 (2014).
10. Pu-erh tea suppresses diet-induced body fat accumulation in C57BL/6J mice by down-regulating SREBP-1c and related molecules. Biosci. Biotechnol. Biochem., 77: 1145-1160 (2013).
11. Reason why food poisoning bacteria attached to shredded cabbage are not efficiently disinfected with sodium hypochlorite. Biosci. Biotechnol. Biochem., 77: 1160-1165, (2013).
12. Temperature dependence of the production of staphylococcal enterotoxin A by Staphylococcus aureus. Biosci. Biotechnol. Biochem., 77: 30-37 (2013).
13. Solophenols B-d and solomonin: new prenylated polyphenols isolated from propolis collected from the solomon islands and their antibacterial activity. J. Agric. Food Chem., 60: 11765-11770 (2012).
14. Production potency of folate, vitamin b(12), and thiamine by lactic acid bacteria isolated from Japanese pickles. Biosci Biotechnol Biochem., 76: 2061-2067 (2012).
15. Changes in mutagenic activity of genistein after nitrite treatment. Biosci. Biotechnol. Biochem., 76: 938-941 (2012).
16. A new prenylflavonoid isolated from propolis collected in the Solomon Islands. Biosci. Biotechnol. Biochem., 76: 1038-1040 (2012).
17. Effect of green tea on nitrosoamines: implications for cancer, Tea in health and disease prevention, 1 st edition, CHAPTER 68: 813-820, Elsevier Inc. (2012).


教育・研究に対する考え方

教育:学生により近い位置に身を置ける立場を最大限に活用し、研究に対する学生の興味や考えを最大限に引き出し、それを伸ばせるような教育を目指したい。
研究:チームの一員として与えられた仕事を完全にこなすのはもちろんのこと、その上で個性を発揮できる主体性のある行動を心掛け、自分の研究成果を社会に還元したい。


研究シーズ集に関するキーワード

化学物質、食中毒菌、変異原性、安全性、殺菌、抗菌、食品素材、生活習慣病、肥満


モバイル表示

PC表示