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静岡県立大学教員データベース


教員情報詳細


氏名
新井 映子(ARAI Eiko)
所属・職名
食品栄養科学部栄養生命科学科(調理科学研究室) 教授
食品栄養環境科学研究院 教授(兼務)
電話番号
054-264-5823
部屋番号
食品栄養科学部棟5226号室
Eメールアドレス
earai@u-shizuoka-ken.ac.jp
ホームページアドレス(URL)
http://dfns.u-shizuoka-ken.ac.jp/labs/cooksci/
研究シーズ集
http://www.u-shizuoka-ken.ac.jp/media/seeds2017_02_086.pdf

学歴

1978年3月 東京学芸大学教育学部卒業
1980年3月 東京学芸大学教育学研究科修士課程修了

学位

博士(歯学)(長崎大学・1993年)
博士(農学)(東京大学・1994年)

専門分野

調理科学、食品加工学

担当科目

【学部】調理科学、調理科学実験、食材学、食品生命科学実験、静岡地域食材学A、静岡地域食材学B
【大学院】調理科学特論

主要研究テーマ

  • 穀類の調理特性改変に関する研究
  • 機能性成分を付加した食物の開発と特性評価に関する研究
  • 高齢者食や介護食の開発と特性評価に関する研究

所属学会

日本調理科学会(理事) 
日本家政学会
日本咀嚼学会(常任理事,評議員・編集委員会査読委員,学術委員会副委員長)
日本応用糖質科学会(中部支部長,評議員,編集委員会委員)
日本食品科学工学会(中部支部評議員)
日本農芸化学会
日本食物繊維学会
基礎歯科医学会
日本レオロジー学会

主な経歴

1980年4月 東京学芸大学教育学部 助手
1995年4月 島根大学教育学部 助教授
1998年4月 静岡大学教育学部 助教授
2001年4月 静岡大学教育学部 教授
2010年10月 静岡県立大学食品栄養科学部 教授

主な社会活動

2008年~ 静岡市食育推進会議委員

主要研究業績

  • Effect of pregelatinized starch paste on the ease of swallowing high-moisture content bread, Journal of Food Engineering, 214, 209~217,2017.
  • Effect of ovalbumin on the quality of gluten-free rice flour bread made with soymilk. LWT - Food Science and Technology, 66, 598-605, 2016.
  • Effects of soymilk on rising of gluten-free rice flour bread. Food Sci. Techonol. Res., 20, 1063~1070, 2014
  • グルテン構成タンパク質組成がパンの咀嚼・嚥下特性に与える影響.日本調理科学会誌,47, 305~311, 2014
  • 米ペースト乾燥粉末の性状と米粉部分置換食パンへの利用, 日本食品科学工学会誌,60,425~433,2013
  • 米粉パンの老化に及ぼすイモ類粉末の影響,日本調理科学会誌,46,254~261,2013
  • Soluble fiber viscosity affects both goblet cell number and small intestine mucin secretion in rats: J. Nutr., 139, 1640~1647, 2009
  • クッキーの咀嚼・嚥下特性に与えるグルテン構成たんぱく質組成の影響,摂食・嚥下リハ学会誌,10,.142~151,2006
  • Effects of harvesting time on sweetness of cooked rice and activity of starch-degradation enzymes of rice grains: Food Sci. Technol. Res., 10, .282~289, 2004
  • Effects of weakly electrolyzed water on properties of tofu (soybean curd): Food Sci. Technol. Res., 9, 332~337, 2003
  • Effects of weakly electrolyzed water on properties of Japanese wheat noodles (udon): Food Sci. Technol. Res., 9, 320~326, 2003
  • Comparison of physical properties of agar, low gel strength agar and gelatin, as supplementary food for people with swallowing difficulty: J. Texture Std., 33, 285~295, 2002
  • Effects of early harvesting of grains on taste characteristics of cooked rice: Food Sci. Technol. Res., 6, 252~256, 2000
  • 嚥下のX線透過測定(ビデオフルオログラフィ):『レオロジーデータハンドブック』,丸善,東京,431~434,2006
  • Video-fluorographyを応用した咀嚼中食物の動的解析:『老化抑制と食品=抗酸化・ 脳・咀嚼=』,アイピーシー,東京,339~348,2002

教育・研究に対する考え方

教育:調理・加工の科学を探求することのおもしろさ伝えたい。
研究:嗜好性を備えた機能性食物の開発に力を注ぎたい。

研究シーズ集に関するキーワード

調理・加工,米,米粉,澱粉,パン,粥,咀嚼・嚥下,高齢者食,介護食

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